Lexikon rostlin

Acerola

Acerola

Malpighia punicifolia

Acerola (nazywana też wiśnią z Barbados) należy do botanicznej rodziny  malpigiowatych (bot. malpighiaceae) pochodzącej z tropikalnej Ameryki Południowej. Najczęściej występującymi  i najbardziej znanymi przedstawicielami tego gatunku są liany.

Wiśnia aceroli pierwotnie pochodzi najprawdopodobniej z maksykańskiego pόłwyspu Jukatan. Acerola jest pestkowcem, pod względem botanicznym nie jest jednak spokrewniona z naszą wiśnią. Owoc ma średnicę ok. 1 do 3 cm i rośnie na krzaku osiągającym wysokość nawet 3 m. Ma cienką skόrkę o barwie od żόłto-pomarańczowej do czerwonej. Jej soczysty miękki miąższ ma najwyższą znaną dotąd zawartość witaminy C (3000 mg na 100 g miąższu). Wiśnie aceroli można zbierać 3 do 4 razy w roku.

Niestety miękki miąższ sprawia, że eksportowanie owoców aceroli bez ich uszkodzenia jest prawie niemożliwe, czy też bardzo kosztowne. Dlatego eksport odbywa się najczęściej tylko w postaci płynnej, w formie soku, ktόrym napoje i produkty żywieniowe wzbogacane są w witaminę C lub do produkcji konfitur czy lodόw.

Składniki:

bogata w witaminę C

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.