Lexikon rostlin

Argan

Argan

Argania spinosa

Drzewo arganowe jest rośliną kolczastą, rosnącą tylko w Maroko. Z owocόw drzewa arganowego wytwarzany jest olej arganowy, zwany „Płynnym Złotem Maroka”. Po okresie kwitnienia drzewo rozwija pestkowce o gorzkim smaku.

W środku owalnych czy też okrągłych pestkowców znajdują się ściśle przylegające do siebie dwa lub trzy nasiona

czy też (pestki) o kształcie kropli. Te nasiona mają dużą zawartość olejόw, nawet ok. 50 – 60%. Do wytworzenia litra oleju arganowego potrzebnych jest 20 nasion.

Olej arganowy wykorzystywany jest zarόwno kulinarnie,  jak w medycynie i kosmetyce. Ten wysokowartościowy olej uchodzi w Maroko za „eliksir życia”, ktόry pomaga zachować zdrowie i urodę.  Zawarte w nim naturalne antyoksydanty zabijają wolne rodniki, co wywiera pozytywny wpływ na skόrę.  Wartościowy olej arganowy chroni skόrę przed wysychaniem,  czyni ją gładką jak i jedwabiście delikatną.

 

Składniki:

Olejek arganowy zawiera ponad 80% nienasyconych kwasόw tłuszczowych, z czego 37% stanowi kwas linolowy (kwas tłuszczowy omega-6).

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.