Lexikon rostlin

Awokado

Avocado

Persea americana MILL.

Sięgające nawet 15 m drzewa awokado uprawiane były w Ameryce Środkowej i Południowej już 8000 lat p.n.e. Dziś uprawia się te rośliny w regionach tropikalnych i subtropikalnych ze względu na ich zielone po fioletowe owoce w kształcie gruszki. Kwiaty są bardzo liczne, jednakże na 5000 kwiatόw tworzy się przeważnie tylko jedno awokado. Owoc awokado, botanicznie klasyfikowany jako jagoda, jest jadalny. Sławny jest pochodzący z Meksyku guacamole, przyprawiony sos ze startego miąższu awokado. Wartościowy olejek wytwarzany jest z całego owocu, a nie tak jak w przypadku innych roślin jedynie z nasion. Miąższ zawiera aż do 30% tłustego oleju. Olejek awokado jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy i pod względem składu kwasόw tłuszczowych jest podobny do oliwy z oliwek. Tak jak i masło shea zawiera dużą niezmydlaną część tłuszczόw. Jako że olejek awokado dobrze wchłania się w skόrę i utrzymuje jej nawilżenie i gładkość, często wykorzystywany jest do pielęgnacji skόry i ciała. Rόwnie chętnie używany jest do produkcji mydła i jako olejek nośny w aromaterapii. 

 

 

Składniki:

85% trόjglicerydόw z nasyconych (ok. 18% kwasu palmitynowego) i nienasyconych (ok. 77%  kwasu oleinowego, 11% kwasu linolowego, 6% kwasu palmitooleinowego) kwasόw tłuszczowych, glicerydy cząstkowe (cząsteczki tłuszczowe, ktόrych nie wszystkie trzy grupy alkoholi ulegają estryfikacji z kwasami tłuszczowymi, działają jako emulgatory), wolne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy (lecytyny), witaminy A, B, D, E, procent tłuszczόw niezmydlanych do 8%: alkohole triterpenowe, sterole (ß-sitosterol, kampesterol), skwalen, fitosterole

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.