Lexikon rostlin

Chmiel

Hopfen

Humulus lupulus

Chmiel należy do rodziny konopiowatych i przywędrował ok. VIII wieku ze Wschodu do Europy środkowej.  Jako wytrzymałe pnącze może dorosnąć nawet 6-ciu metrόw i w dzisiejszych czasach pochodzi tylko z upraw. Do warzenia piwa i produkcji lekarstw wykorzystywane są kwiaty żeńskie rośliny. Kwiaty żeńskie nie posiadają okwiatu, tworzą kotkowate kwiatostany przypominające szyszki roślin iglastych i tak są potocznie nazywane. Wewnętrzna strona przysadek kwiatów żeńskich pokryta jest gruczołowatymi włoskami wydzielającymi lupulinę, gorzkawą żywicę. Te gorzkie substancje i olejki eteryczne nadają piwu aromatu, trwałości i piany, ale są rόwnież stosowane w formie herbaty, drażetek, ekstraktόw lub dodatkόw do kąpieli w lekarstwach i kosmetykach.

Składniki:

żywica z niestabilnymi substancjami gorzkimi jak humulon i lupulon, olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy.

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.