Lexikon rostlin

Cynamonowiec cejloński

Zimtrinde

Cinnamomum zeylanicum NEES

Drzewo cynamonowca cejlońskiego czy też tzw. prawdziwy cynamonowiec jest wiecznie zieloną rośliną regionόw tropikalnych. Znany jest pod wcześniejszą nazwą wyspy Sri Lanki - Cejlon, ktόra do roku 1840 eksportowała głόwnie  cynamon cejloński. Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw i od dawna już był stosowany na obszarach Azji. W XVI w. dotarł do Europy, gdzie sprzedawano go bardzo drogo.

Laski cynamonowe otrzymuje się w wymagającym wielkich nakładόw procesie obierania kory młodych gałązek drzwa cynamonowego, ktόre następnie są wielokrotnie zwijane i suszone. Cynamon sprzedawany jest jako przyprawa w postaci zmielonego proszku lub całych lasek, ktόre wykorzystywane są też do produkcji cynamonowego olejku eterycznego. Rόwnież z liści cynamonowca można pozyskać olejek eteryczny. Spektrum składnikόw tego olejku bardzo rόżni się jednak od olejku pozyskiwanego z kory. Stosowany jest przede wszystkim do zdobywania eugenolu. Przyprawy dostępne w handlu pochodzą zazwyczaj z tańszej wersji cynamonu chińskiego Cinnamomum Cassia, ktόry zawiera duże ilości kumaryny i z tego względu powinien być stosowany oszczędnie, w niewielkich ilościach.

Kora cynamonowa jak i olejek cynamonowy mają niepowtarzalnie rozgrzewający aromat. 

Składniki:

w korze: olejek eteryczny (65-80% aldehydu cynamonowego, 4-10% eugenolu, trans-kwasu cynamonowego, monoterpenόw), procyjanidyna, diterpeny, pochodne fenylopropenu, polisacharydy; w liściach: olejek eteryczny (70 – 90 % eugenolu).

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.