Lexikon rostlin

Cytryna

Zitrone

Citrus limon (L.) BURM.

Cytryny rosną na uszlachetnionych drzewach osiągających wysokość do 6 metrόw, ktόre potrafią w tym samym czasie mieć liście, kwiaty i owoce. Roślina pochodzi pierwotnie z pόłnocy Indii i na dzień dzisiejszy uprawiana jest na całym świecie w regionach subtropikalnych. Niegdyś drzewa cytrusowe były stałym elementem oranżerii.

Z żόłtych owocόw można pozyskać sok lub kwasek cytrynowy. Olejek cytrynowy, tak jak i pozostałe olejki cytrusowe, nie są uzyskiwane w procesie destylacji, jest tłoczony ze skόrek. Sok używany jest ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Zawarte w cytrynie substancje balastowe mogą mieć pozytywny wpływ na trawienie. Flawonoidy z cytryny działają antyoksydacyjnie. Olejek eteryczny chętnie stosowany jest w perfumach i jako olejek zapachowy do pomieszczeń.

Składniki:

flawonoidy (naringenina, neohesperydyna, rutyna), hydroksy- i furano-kumaryna, kwas cytrynowy, pektyna, witamina C, karotenoidy, olejek eteryczny (65 – 70% limonenu, pinenu, citralu).

 

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.