Lexikon rostlin

Daktyl

Dattel

Phoenix dactylifera

Palmy daktylowe należą do rodziny arekowatych, potocznie zwanymi palmami, uprawiane są przede wszystkim w Afryce pόłnocnej i południowej, Maroko, Izraelu, Grecji, Australii, USA i Meksyku. Po ok. 10 latach drzewo daktylowe po raz pierwszy owocuje. Owoce daktyla rosną w pęczku , są podłużne i owalne i mają jasnobrązowy lub biały miąższ. Jak już dojrzeją mają kolor złoto-brązowy. Na jednym owocostanie znajduje się nawet do 200 daktyli.

Słodkie jak miόd owoce zawierają dużo fruktozy i glukozy, i szybko dostarczają nowej energii. Jednocześnie mają też dużo kalorii.  Daktyle są wspaniałym urozmaiceniem sałatki owocowej, nadając jej orientalną nutę.

Z niejadalnych pestek daktyli można tłoczyć olej, ponieważ w tych pestkach jest ok. 10% oleju. Ekstrakt z pestek daktyli wydobywa się z dojrzałych, świeżych owocόw.

Składniki:

błonnik, witaminy B i D

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.