Lexikon rostlin

Dziurawiec

Johanniskraut

Hypericum perforatum

Dziurawiec jest szeroko rozpowszechniony w Europie i Azji Zachodniej, inne kiedyś używane nazwy to: świętojańskie ziele, ruta polna, ziele św. Jana, krzyżowe ziele. Z czubkόw gałązek, liści i łodyg wytwarza się herbaty, drażetki lub wyciska soki. Olej z dziurawca jest zabarwionym na czerwono wyciągiem z kwiatόw dziurawca z oliwą z oliwek.

Dziurawiec jest w szczegόlności stosowany wewnętrznie jako lekarstwo, ale też do użytku zewnętrznego w kosmetykach.

Składniki:

flawonoidy (hyperycyna, hiperozyd, rutyna, i inne), olejek eteryczny

 

Cytat Sebastiana Kneippa

„Dziurawiec ma duże znaczenie i działa zarόwno we wnętrzu ciała, jak i na zewnątrz.”

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.