Lexikon rostlin

Figa

Feige

Ficus carica

Drzewo figowe należy do botanicznej rodziny morwowatych i należy do najstarszych na świecie roślin kultywowanych. Na dzień dzisiejszy figi uprawia się na całym terenie śrόdziemnomorskim, w Australii, Kalifornii, i w dużych częściach Afryki i Chin. Figa jest małym drzewem lub krzakiem (wysokość do 10m). Liście drzewa figowego są raczej duże, skόrzaste, o kształcie dłoni.

Owoc figowy ma w zależności od rodzaju zieloną, żόłtą lub ciemnofioletową skόrkę i biały aż po czerwono-fioletowy soczysty miąższ. Suszone figi mają dużą zawartość składnikόw mineralnych, błonnika i witamin, ale ze względu na dużą zawartość cukrόw też dużo kalorii. Świeże figi zaś mają mało kalorii i stanowią dzięki temu bardzo wartościowy i zdrowy produkt spożywczy.

W starych legendach i opowiadaniach często występują drzewa figowe. Figa jest w Biblii pierwszą wymienioną z nazwy rośliną i też jedyną z raju. Wysokowartościowy ekstrakt z figi czyni skόrę przyjemnie miękką i aksamitną.

Składniki:

flawonoidy

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.