Lexikon rostlin

Granat (granatowiec właściwy)

Granatapfel

Punica granatum L.

Owoc granatu rośnie na 2-5 metrowych drzewach lub krzewach; jabłkopodobne owoce powstają ze szkarłatnoczerwonych kwiatόw. Liczne nasiona umiejscowione są w soczystych, jadalnych osnόwkach, z ktόrych tłoczony jest sok. Niegdyś produkowano z zagęszczonego soku owocu granatu syrop Grenadine – do dziś dnia owoc granatu znany jest pod tą nazwą. Drzewa granatowca mogą mieć nawet 100 lat, uprawiane są w południowej Europie, przede wszystkim w Hiszpanii (Grenada) i w Turcji, w Iranie, Egipcie, Pakistanie, Indiach i Chinach. Owoc granatu, tak jak cytryna i brzoskwinia, należy do trzech błogosławionych owocόw buddyzmu, a w innych religiach rόwnież stanowi symbol nieśmiertelności i płodności.

W dzisiejszych czasach badaniu poddawane są przede wszystkim substancje wspomagające zdrowie zawarte w owocach, soku i nasionach. Punikalagina i inne polifenole są przyczyną znakomitych właściwości antyoksydacyjnych, porόwnywalnych do tych, jakie ma zielona herbata.

Składniki:

20 – 25 % garbnikόw: polifenole granatu (punikalagina) i antycyjaniny; kwasy organiczne (kwas cytrynowy), glukoza, fruktoza, w olejku z nasion kwas trans-linolenowy (C18H30O2 ), w pniu i korze korzeni alkaloidy piperydyny (peletieryna).

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.