Lexikon rostlin

Imbir

Ingwer

Zingiber officinale

Roślina imbiru należy do rodziny imbirowatych, ktόra obejmuje liczne rośliny przyprawowe o ostrym aromatycznym smaku (jak np. galangal czy kurkuma). Kłącze imbiru ma charakterystyczny kształt poroża, jest włόkniste, mięsiste i ma odświeżający, cytrynopodobny zapach i ostry, rozgrzewający, lekko gryzący smak. Te właściwości czynią go cenioną na całym świecie przyprawą. Jest np. częścią składową „curry”, aromatyzuje angielskie piwo imbirowe („Ginger Ale”) i nadaje deserom nutki wyrafinowania. Imbir uprawiany jest w tropikalnych i subtropikalnych regionach, przede wszystkim w Indiach, na Jamajce i w Afryce Zachodniej.

Składniki:

substancje pikantne (gingerol, schoagol), olejek eteryczny.

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.