Lexikon rostlin

Jojoba

Jojoba

Simmondsia chinesis / california

Jojoba czy też simondsja kalifornijska jest wieczniezieloną rośliną, o wysokości od 0,5 – 4 m, zakotwiczoną mocno w ziemi korzeniem palowym o długości dochodzącej nawet do 6 m. Jako owoc posiada torebki, w ktόrych rosną nasiona o długości ok. 1 cm, z ktόrych wytwarzany jest olej.

Płynny olej jojoba zawiera do 97% wosków, poza tym witaminę E i sterole. Olejek ten odrόżnia się od pozostałych olejkόw pielęgnacyjnych przede wszystkim tym, że zawarte w nim kwasy tłuszczowe występują nie w postaci tłuszczόw (trόjglicerydόw), a w postaci woskόw. Wosk jojoba ma zdolność odkładania i rozprzestrzeniania się w ludzkej skόrze, przez co idealnie nadaje się jako kosmetyk. Wosk jojoba zwiększa elastyczność skόry, ilość magazynowanej w niej wody, szybko się wchłania, tak że nie powstaje nieprzyjemna powłoka tłuszczu na skόrze, a produkt pielęgnacyjny może znakomicie chronić skόrę przed wysychaniem i powstawaniem zmarszczek. Olejek nadaje się do każdego rodzaju skόry.

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.