Lexikon rostlin

Lawenda

Lavendel

Lavandula officinalis

Roślina lecznicza zadomowiona przede wszystkim w regionach śrόdziemnomorskich i francuskiej Prowansji, jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa "lavare" (myć). Już starożytni Rzymianie cenili ją jako dodatek do kąpieli, ktόry działa harmonizująco.Ten tzw. „zapach południa” do dnia dzisiejszego jest jedną z ulubionych substancji zapachowych i dlatego też jest składnikiem wielu perfum i kosmetykόw. Nie tylko jej przyjemny zapach, ale też odkryta tysiące lat temu moc lecznicza czynią lawendę jedną z cenionych roślin leczniczych.

Składniki:

olejek eteryczny, kumaryna, garbniki, flawonoidy

 

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.