Lexikon rostlin

Mak

Mohn

Mak (Papaver) jest gatunkiem roślin z rodziny makowatych (Papaveraceae) i występuje na całym świecie w od 50 do 120 gatunkach. Jaskrawo czerwone kwiaty dzikiego w Niemczech maku polnego (Papaver rhoeas) kwitną od końca maja i zwiastują początek wczesnego lata.

Mak rośnie dobrze na glebach piaszczystych lub gliniastych, można go często znaleźć na obrzeżach pόl uprawnych, odłogach i nasypach.

Maku lekarskiego (Papaver somniferum) tu nie napotkamy, jako że jego uprawa podlega surowym wymaganiom dotyczącym zezwolenia na uprawę, a roślina zalicza się do środkόw odurzających. Poza dojrzewającymi w torebce (tzw. makόwce) oleistymi nasionami wszystkie części rośliny są trujące!

 

Dojrzałe, przyjemnie orzechowo pachnące nasiona mają zastosowanie przede wszystkim w produktach żywnościowych i wypiekach. Z nasion tłoczonych na zimno wytwarzany jest też wartościowy olejek makowy. Jako że jest on bogaty w wysokonienasycone kwasy tłuszczowe idealnie nadaje się jako olej spożywczy i ma zastosowanie w produktach kosmetycznych.

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.