Lexikon rostlin

Makadamia

Macadamia

Makadamia

Orzech makadamia stanowił niegdyś jeden z najważniejszych produktόw żywieniowych pierwotnych mieszkańcόw Australii (Aborygenόw) i dziś uchodzi za „krόla orzechόw”. Drzewo jest wiecznie zielone, ma ciemnozielone, podłużne liście i dorasta do 15 metrόw wysokości. Orzech ma twardą skorupkę, jest okrągły, wielkości ok. 2-3 cm, i znajduje się w środku zielonej i twardej, na końcu ostro zakończonej łupinki. Skorupka orzecha ma barwę jasnobrązową, a w środku jest kremowa, miękka pestka nasiona.

 

Orzechy dojrzewają na drzewie i same spadają, więc plony polegają na zbieraniu ich z podłoża. Na plantacjach konwencjonalnych orzechy poddawane są następnie suszeniu ciepłym powietrzem. W przypadku upraw biologicznie kontrolowanych orzechy pozostawiane są na ziemi, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wyschnięcia.

 

Olejek makadamia jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, oleinowe i palmitooleinowe. Intensywnie pielęgnuje skόrę, jest odpowiedni dla skόry normalnej i wrażliwej. Dzięki właściwościom regenerującym bogaty olejek z orzecha makadamia wygładza szczegόlnie skόrę dojrzałą i nadaje jej aksamitny połysk.

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.