Lexikon rostlin

Mięta pieprzowa (lekarska)

Pfefferminze

Mentha x piperita L.

Mięta pieprzowa jest krzyżόwką mięty nadwodnej (Mentha aquatica L.) i mięty zielonej (Mentha x spicata L.), ktόra z kolei powstała na skutek skrzyżowania mięty długolistnej (Mentha longifolia L.) z miętą okrągłolistną (Mentha rotundifolia L.). Dorasta do ok. 60 cm, kłącze silnie się rozrasta pod ziemią (stolony). Rozmnożenie przez nasiona jest niemożliwe. Liście mięty pieprzowej używane są chętnie do herbat, jako przyprawa lub w celu wytworzenia olejku eterycznego.

Nie tylko Sebastian Kneipp zarezerwował dla mięty ważne miejsce, w roku 2004 została wybrana rośliną leczniczą roku. Wytworzono wiele wariantόw zapachu, z ktόrych wariant mięty cytrynowej wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym.

Składniki:

olejek eteryczny (mentol, menton, jasmon, cyneol), garbniki, flawonoidy.

 

Cytat Sebastiana Kneippa

 

„Mięta jest jednym z głόwnych środkόw, ktόre wzmacniają żołądek i wspomagają trawienie. Już aromatyczny zapach wskazuje na to, że to ziόłko ze względu na moc działania powinno zajmować dostojne miejsce.”

 

(S. Kneipp:“Moje leczenie wodą“; wydanie 13, Kempten 1890)

 

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.