Lexikon rostlin

Nagietek

Calendula

Calendula officinalis

Fachowo nagietek określany jest zazwyczaj  łacińską nazwą calendula, chętnie sadzony jest w ogrόdkach z powodu jaskrawego żόłto-pomarańczowego koloru kwiatόw. Już Sebastian Kneipp znał znakomite działanie soku nagietkowego, stosując go do czyszczenia i leczenia ran i podrażnień skόry. Dzisiaj ekstrakty z nagietka stosowane są również często w produktach kosmetycznych do pielęgnacji skόry zdrowej. Naturalne ekstrakty nagietka na przykład nadają się idealnie do regeneracyjnej pielęgnacji skόry na stopach i innych wrażliwych czy też zniszczonych partiach skόry, jak i do delikatnej pielęgnacji skόry dziecięcej.

Składniki:

glikozydy triterpenowe, karotenoidy, olejek eteryczny

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.