Lexikon rostlin

Oliwka

Olive

Olea europaea L.

Drzewo oliwkowe czy też oliwne kultywowane jest od ok. 4000 lat p.n.e. w krajach śrόdziemnomorskich. W dzisiejszych czasach uprawiane jest też w Ameryce Środkowej, Kalifornii, na terenach byłej Kolonii Przylądkowej i południowej Australii. Gałązki oliwne uchodzą od zawsze za symbol pokoju. Zwycięzcόw niegdyś honorowano wiankiem z liści drzew oliwnych. Mazerowane drewno tych sękatych drzew jest bardzo popularne w budownictwie meblowym. Drzewa osiągają wysokość ok. 6-10 m, najwcześniej po upływie 10 lat mają owoce, z ktόrych można wydobyć olej. Często osiągają wiek ponad 100 lat. Oliwę z oliwek wydobywa się poprzez tłoczenie lub ekstrakcję chemiczną, znajduje ona zastosowanie jako artykuł spożywczy, jako olej bazowy w dermatologii i składnik lekarstw. W branży kosmetycznej oliwa z oliwek używana jest do pielęgnacji skόry, chroni ją i czyni gładką i miękką.

Składniki:

tłuste olejki (glicerydy kwasόw stearynowego, palmitynowego, arachidowego, oleinowego i linolowego, wolne kwasy tłuszczowe), oleokantal, w liściach sekoirydoidy, oleuropeina,olaceina, flawonoidy.

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.