Lexikon rostlin

Orzech shea

Sheanussbaum

Vitellaria paradoxa (GAERTN.F.) HEPPER

Masłosz Parka, inaczej drzewo karite, kultywowane jest przede wszystkim w tropikalnej Afryce. Hodowla tych roślin jest trudna. Wykorzystywane są śliwkopodobne owoce o wielkości ok. 4cm, ich miąższ jest jadalny, środek pestki zawiera ok 50% tłuszczόw. W swojej ojczyźnie masło shea- zwane także: masłem karite, masłem galam, olejem z masłosza – jest używany zamiast masła; pozostałości z tłoczenia nasion używane są jako pasza dla zwierząt. W Europie masło shea używane jest do produkcji margaryny, mydeł, nafty oświetleniowej i świec. Może też częściowo zastąpić masło kakaowe w czekoladzie. Obok triglicerydόw nienasyconych kwasόw tłuszczowych masło shea ma duży procent części niezmydlanych. Jako „części niezmydlane” określa się składniki roślinne, ktόre podczas gotowania z ługiem nie łączą się w mydło, tak jak to jest zawsze w przypadku tłuszczόw.  Ta niezmydlona część zmiękcza skόrę i utrzymuje nawilżenie naskόrka. Kremy z masłem shea szybko i rόwnomiernie rozprowadzają się na skόrze. Poza tym masło karite zawiera wartościową alantoinę i witaminę E jako składniki pielęgnujące skόrę.

Składniki:

30-50% triglicerydy kwasόw tłuszczowych, z czego do 11% części niezmydlanych: alkohole triterpenowe, woski, amiryna, basseol, parkeol, lupeol.

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.