Lexikon rostlin

Pomarańcza

Orange

Citrus sinensis (L.) OSBECK

Pomarańcza, podobnie jak jej bliska krewna pomarańcza gorzka, wywodzi się z krzyżόwki pompeli i mandarynki.  Drzewo o wysokości ok. 10 m dotarło przez Portugalię do Europy dopiero ok. roku 1500. Pomarańcze, nazywane regionalnie też apluzynami, są albo bezpośrednio jako owoc zjadane albo przetwarzane na sok. Warta podkreślenia jest tu wysoka zawartość witaminy C jak i mikroelementu jakim jest selenu. Pomarańcze słodkie (chińskie) dzielą się na białe (blond), pępkowe z wystającym uchyłkiem (avelo), malinowe o zabarwieniu czerwonym. Poza tym wyhodowano też pomarańcze cukrowe, ktόre nie zawierają kwasόw. Największymi producentami pomarańczy na całym świecie są Brazylia i USA.

Olejek eteryczny pozyskuje się przede wszystkim ze skόrek pomarańczy i ze względu na jego przyjemny zapach jest on chętnie stosowany w produktach do pielęgnacji skόry.

Składniki:

olejek eteryczny (d-limonen, d-linalol, d-terpineol, ester metylowy kwasu antranilowego), flawonoidy, witaminy (m.in.C), mikroelementy (np. selen).

 

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.