Lexikon rostlin

Wanilia

Vanille

Vanilla planifolia JACKS.

Rodzaj wanilii należy do rodziny storczykowatych. Jest wieloletnią rośliną pnącą, ktόra pnie się wzdłuż pni drzew na wysokość nawet 20 metrόw. W warunkach naturalnych rzucające się w oczy kwiaty zapylane są przez kolibry, w warunkach uprawnych jest to przeważnie zapylenie sztuczne.

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia JACKS.) uprawiana jest w Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej, jak i na wyspach: Hawajach, Fidżi, Tahiti, Gwadelupie, Martynice, Jawie, Sri Lance, Madagaskarze i Mauritius. Z wyspy La Réunion, zwanej dawniej Île Bourbon, pochodzi sławna wanilia burbońska, ktόra zawiera do 3% waniliny – typowej dla wanilii substancji zapachowej. Tak zwane laski wanilii to niedojrzałe, sfermentowane owoce. Podczas zbiorόw jeszcze nie pachną, dopiero pόźniej, gdy podczas hydrolizy enzymatycznej waniliozydu uwalniana jest wanilina.

Wanilia jest po szafranie drugą najdroższą przyprawą na świecie, gdyż jej uprawa wymaga ogromnych nakładόw. Jej niepowtarzalny zapach wykorzystywany jest nie tylko jako przyprawa, ale jest ceniony rόwnież w przemyśle perfumeryjnym. Obok wanilii płaskolistnej mają tu zastosowanie wanilia z Gwadelupy i Tahiti (Vanilla pompona SCHIEDE, Vanilla tahitensis J.W. MOORE), ktόrych zapach jest nieco bardzej kwiatowy.

Składniki:

waniliozyd, wanilolozyd, wanilina, kwas wanilinowy, żywice, śluz roślinny, garbniki, enzymy

 

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.