Lexikon rostlin

Winorośl

Traube

Vitis vinifera

Winorośl (rodzina: Vitaceae) jest jedną z najważniejszych roślin kultywowanych i spożywczych dla człowieka. Dostarcza nam bogate w witaminy winogrona, ktόrymi można się delektować na świeżo lub wzbogacać nimi w wersji suszonej rόżnorakie desery. Największe znaczenie gospodarcze ma jednak produkcja wina, znana już w starożytności i wielokrotnie wymieniana też w Biblii. Potrzeba by wielu książek, aby opisać całe, złożone spektrum jego działań. Wino jako napόj alkoholowy wypijane w umiarkowanych ilościach (np. kieliszek czerwonego wina wieczorem) zdecydowanie sprzyja zdrowiu, zwłaszcza że zawiera pochodne stylbenu – resweratrole, ktόre potrafią zapobiegać procesom starzenia się komόrki, co uchodzi za tajemnicę długowieczności Francuzόw. Lecz rόwnież pozostałe części rośliny są interesujące. W czerwonych liściach winorośli występują flawonoidy, ktόre można skutecznie stosować przy dolegliwościach żylnych, a pestki winogron zawierają wysokowartościowy tłusty olej. Olej z pestek winogron spośrόd wszystkich olejόw roślinnych ma największy procent nienasyconych kwasόw tłuszczowych (ok. 85%), znakomicie nadaje się jako olej spożywczy i wykazuje też wspaniałe właściwości pielęgnujące skόrę. Dlatego można go odnaleźć jako substancję bazową w najwyższej jakości preparatach kosmetycznych i kąpielowych.

Składniki:

winogrona: flawonoidy, resweratrol

liście winorośli: flawonoidy


Cytat Sebastiana Kneippa

„Udzielam zatem rady: delektuj się winem – jeśli prawdziwe – bez wyrzutόw, w celu odświeżenia i rozgrzania, lecz nie myśl, że częste jego spożywanie ci posłuży.”

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.