Lexikon rostlin

Zielona herbata

Grüntee

Camellia sinensis (L.) O. KUNTZE

Ten krzew herbaciany jest przede wszystkim uprawiany w Azji Południowo-Wschodniej, w niewielkich ilościach rόwnież na innych kontynentach w klimacie subtropikalnym. Dziko rosnące krzewy dorastają do wysokości 15 m, w warunkach uprawnych - celem łatwiejszych zbiorόw - utrzymywane są na wysokości jednego metra. Oprόcz tych dwόch wariantόw Sinensis i Assamica istnieje wiele krzyżόwek. Oprόcz rodzaju herbaty wpływ na jej jakość ma rόwnież obszar uprawy, moment zbiorόw i to, ktόre liście są zbierane. Do dobrych herbat zbierane są tylko świeże pąki z dwoma rosnącymi poniżej listkami. W zależności od obrόbki może z nich zostać wyprodukowana czarna, zielona herbata lub herbata Oolong.

Na herbatę czarną liście są rolowane, następuje fermentacja, a na końcu suszenie. Zielona herbata powstaje przez powstrzymanie procesu fermentacji dzięki obrόbce termicznej zaraz po zbiorach; rόżni się w składzie, smaku i aromacie od herbaty czarnej. Herbata oolong stanowi pewnego rodzaju częściowo sfermentowany stopień pośredni.

Herbata biała składa się tylko z liści najlepszej jakości i jest całkowicie niesfermentowana, herbata żόłta fermentuje tylko bardzo krόtko i zalicza się do wykwintnych specjałόw herbacianych.

Większość działań prozdrowotnych zielonej herbaty ma związek z zawartością galusanu epigallokatechiny (EGCG). Podczas fermentacji prowadzącej do powstania czarnej herbaty znaczna część tych katechin ulega rozkładowi.

Zielona herbata dzięki zawartości kofeiny jest napojem pobudzającym, a dzięki wysokiej zawartości substancji garbnikowych może mieć szeroką gamę zastosowań. Polifenole, zwłaszcza EGCG, mają silne działanie antyoksydacyjne i chronią w ten sposόb skόrę i ciało przed wolnymi rodnikami.

Składniki:

do 30% garbnikόw: flawonole i katechiny (EGCG czyli galusan epigallokatechiny); kofeina, teanina, kwas askorbinowy, fluorek, mangan.

 

 

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.