Lexikon rostlin

Żurawina

Cranberry

Vaccinium macrocarpon AIT.

Dzika borόwka powszechniej znana jest pod amerykańską nazwą cranberry, w Polsce: żurawina wielkoowocowa. Nazwa żurawina pochodzi z amerykańskiego „crane berries”, czyli "borόwka żurawia", gdyż kształt pręcikόw kwiatu przypominał pierwszym osadnikom amerykańskim dziόb żurawia. Ten dochodzący do 20 cm karłowaty krzak pochodzi pierwotnie z bagien na wschodzie i zachodzie Ameryki Pόłnocnej, pojawia się jednak rόwnież w formie dzikiej w pόłnocnych Niemczech.

Owoce są jaskrawo czerwone i można je porόwnać do małych wisienek. Najczęściej owoce wykorzystywane są do produkcji sokόw. W nasionach zawarte są jednak wartościowe tłuste olejki roślinne, mogące służyć do pielęgnacji skόry. Żurawina zawiera szereg substancji fitoodżywczych.  Do tego zaliczają się m.in. ważne proantocyjanidyny, ktόre wspierają naturalną wytrzymałość pęcherza.  

Składniki:

tłusty olej, oligomery proantocyjanidyny, kwasy owocowe (kwas jabłkowy, cytrynowy, benzoesowy), fruktoza, witamina C

 
© 2017 Kneipp. Wszelkie prawa zastrzeżone.